7 Ağustos 2018 Salı

Halit Refiğ "ULUSAL SİNEMA KAVGASI" Ekim 1971


KARABAĞLAR OKUMALARI

Halit Refiğ "ULUSAL SİNEMA KAVGASI" Ekim 1971


Halit Refiğ'in 70'lerde büyük tartışmalara yol açmış ideolojik sinema teorilerini aktardığı ünlü kitap. Zamanında niye okumadığımı, bugün okuduğumda gayet net anladım. O dönemde saygı duyduğumuz her şeye (Yabancı filmlere, Sinematek'e, Batı uygarlığına, solculuğa, Yılmaz Güney'e ve "Umut"'a) karşı çıkıyor ve çok azına saygı duyduğumuz Türk Sineması'nı ve özellikle en büyük Türk bilgesi saydığı Kemal Tahir'i savunuyor. Bu durumdan dolaylı olarak o dönemde de haberdardım. Kitabı okumamış olsam da, hakkında pek çok şey okumuş veya duymuştum. Refiğ, kitap boyunca çatıştığı kişilere karşı, tarihin kendisini haklı çıkaracağını söyleyip durmuş. Bugün okuduğumda o gün çok karşı olduğum görüşlerini bugün makul bulduğumu hissettim. Ama tarihin onu her konuda haklı çıkardığını yine de söyleyemem. Osmanlı toplum düzenini sınıfsız toplum sayarak Batı'dan üstün tutması, onu abartılı değerlendirmelere yöneltmiş. Bu yüzden ""Umut"u bile beğenmezken; örneğin, Atıf Yılmaz'ın Cüneyt Arkın'lı "Köroğlu" ve Memduh Ün'ün Cüneyt Gökçer'li "Yaprak Dökümü" filmlerini beğenmesi, tarihin onu haklı çıkarmayacağı konulardandır.


8 Şubat 2018 Perşembe

Murathan Mungan "KÜRE"




Karabağlar Okumaları

Murathan Mungan "KÜRE"


Murathan Mungan'ın "Poetika Yazıları" alt başlığıyla sunduğu kısa notlardan oluşmuş bu kitabı, Mungan'ın tutkunu olan bir çocukluk arkadaşım hediye etmiş olmasa okumak aklımın köşesinden geçmezdi. 


Anlaşılır olduğunda sığ ve klişe, klişe olmadığında ve derin göründüğünde ise anlaşılmaz olan; allamelik taslamayı neredeyse her sayfada, doğrudan ya da dolaylı olarak, ayıpladığı halde, allamelik taslamaktan başka anlamı olmayan; yararsız laflar, edalar, pozlar, "gibi yapmalar", malumatfuruşluklar ve belirsiz adreslere laf sokmalar toplamı. Ne iyi şiir yazılmasına, ne şiir sanatının daha iyi kavranmasına yararlı olma ihtimali var. Belki ancak Mungan'ın imajına ve pazar payına yararlı olabilir.


Neyse ki, sıkıcı olamayacak kadar kısa.